Beschermd wonen in prachtige zorgstudio's met 24-uurs zorg en ondersteuning.
Lees onze blogpost voor uitgebreide informatie over deze wooninitiatieven!
Een vanuit Amerika ontwikkelde methode (SFT: Solution Focused Therapy). Vanaf de jaren tachtig (Berg, Shazer e.a.) vooral uit weerstand tegen bestaande psychotherapie, wordt daarbij âgefocussed op de manieren waarop mensen oplossingen vindenâ. De oorsprong ligt in communicatie- en systeemtheorieën en (cognitieve) gedragstherapie (M.H. Erikson, J. Haley e.a.). Dat betekent o.a. dat de problemen niet meer vanuit de beperking van het probleem gezien worden, maar dat primair, concreet en praktisch gekeken wordt naar hoe mensen eigenlijk doorgaans problemen oplossen en wat ze zelf aan mogelijkheden en vaardigheden hebben. Er is âeen fundamenteel verschil tussen het denken en handelen gericht op het oplossen van problemen en dat wat gericht is op het uitwerken van oplossingenâ. Mensen hebben zelf hun hulpbronnen. Voor zover deze mochten ontbreken, hebben mensen wellicht de mogelijkheid om deze te vergroten of te versterken, dan wel de situatie op een oplossingsgerichte manier tegemoet te treden. Zo ligt alle aandacht bij de cliënt zelf.
De behandelaar of begeleider heeft tot taak om deze aandacht goed vorm te geven en concreet te helpen focussen op de oplossing. Dat gebeurt stapsgewijze en met behulp van een arsenaal (1001!) oplossingsgerichte vragen. Deze werken als âschouderklopjes en hintsâ. De behandelaar is âgids met een focus op de toekomstâ! Het type vraag wordt bepaald door de verschillende elementen die een rol spelen in het therapeutisch proces.
De vooral tot nu toe gespreksgeoriënteerde benadering kent een zestal type vragen: ânaar verandering vóór het eerste gesprek; naar uitzonderingen; naar het doel; naar âEn wat nog meer?â; schaalvragen; naar competentiesâ. Een kernvraag is de zgn. âwondervraagâ: Wat zou er anders zijn wanneer je morgenochtend opstaat en alle problemen zijn opgelost? Het helpt daarbij rekening te houden met degene aan wie je vragen stelt. Daartoe hanteren Roeden c.s. een driedeling in âbezoeker, klager en klantâ. Naast de verbaal gerichte accenten, die ook voor LVG wordt aangepast, wijst men op alternatieve vormen van oplossingsgericht werken: verhalen, drama, rollenspel, werken met dieren, tekeningen, muziek, video, e.d.! In het handboek wijzen Roeden en Bannink op noodzakelijk (meer evidence based) onderzoek en aanvullende informatie. Daarbij houden ze rekening met hoe de methode voor teams bruikbaar is (vgl. MAM: meta analyse model), mogelijke contra-indicatie (ASS?) en vergelijkingen met andere vormen van behandelingen / benaderingen.